Božično novoletni koncert v Preski

Letošnji tradicionalni božično-novoletni koncert mešanega pevskega zbora Crescendo je zaznamoval malce drugačen program, kot smo ga navadno vajeni na tovrstnih koncertih.

V svet glasbe nas je na začetku koncerta poklicala skupina žensk ob severnem ledenem morju, ki so z ribolova klicale svoje može v skladbi Trilo. V prvem delu je nato zbor predstavil svoj nabor sakralne glasbe, s katero se je letos septembra udeležil grand prix tekmovanja v Latviji. Po besedah dirigenta Žige Kerta je bil program tokrat še boljši, kot septembra, bolj dodelan in izpiljen, ter odpet vrhunsko.

Drugi del koncerta pa je bil nekoliko drugačen. Zboru se je tokrat pridružil komorni godalni orkester Crescendo in skupaj so izvedli daljše delo norveškega skladatelja Ola Gjela: Sunrise Mass (mašo ob sončnem vzhodu). Kot pravi avtor, je želel s tem delom mašo postaviti v bolj zemeljsko podobo in jo prenesti iz nekaj neokrnjenega zavitega v meglice, v nekaj dramatičnega in čustvenega, hkrati pa nekaj trdnega in toplega. Gre za nekakšno duhovno potovanje človeka od otroka do odraslega človeka. Po besedah avtorja naj bi skladba na čase spominjala tudi na filmsko glasbo, saj je pisal pod močnim vplivom hollywoodskega filma.

Cerkev v Preski, kjer se je koncert odvijal, je kar pokala po šivih, obiskovalci pa so koncert zapuščali z nasmejanimi obrazi, dobre volje in z besedami pohvale in zahvale na ustnicah. Ali bo postala takšna oblika koncerta stalnica pri glasbenem Crescendo, še ne vemo. Vemo pa, da nas člani vedno presenetijo in nas nikoli ne pustijo hladnih!