Koncert v Dravljah

Mešani pevski zbor in komorni godalni orkester Crescendo sta ponovno navduševala poslušalce na ponovitvi božično-novoletnega koncerta, ki ste mu sicer lahko prisluhnili v Preski v decembru.

Pot je glasbeno društvo tokrat vodila v nove prostore, v cerkev, v kateri do sedaj niso nastopali. To je bila cerkev moderne arhitekture, posvečena Kristusovemu učlovečenju, v Dravljah. Najprej naj poudarimo, da se je župnija za obisk tega koncerta neverjetno potrudila, z oglaševanjem in samo organizacijo, tako da se je, sicer velika cerkev,dodobra napolnila.

Letošnji božično-novoletni koncert glasbenega društva Crescendo ni bil tipično praznično zasnovan. Pesmi, ki so sestavljale program so tokrat poslušalce povedle po širini evropske sakralne glasbe. Začelo se je v poltemi in s svečko v rokah vsakega dekleta v zboru, ki je bil razporejen v krogu po cerkvi, pesem pa je poslušalce z zaprtimi očmi popeljala na Švedsko v skladbi Trilo. Gre za tradicionalno švedsko pesem močnega karakterja, ki je obiskovalcem tudi po koncu celotnega koncerta ostala najbolj v spominu. Nato je pot zbor vodila po Evropi, na Poljsko, v Latvijo, Italijo, Ukrajino, ustavili so se tudi v Sloveniji in zapeli nekaj neverjetnih del znanih evropskih skladateljev.

V drugem delu koncerta pa so skupaj, zapeli in zaigrali, mešani pevski zbor in komorni godalni kvartet Crescendo, ki so se s skladateljem Olom Gjelom ustavili v trenutku časa in opazovali sončni vzhod. Maša ob sončnem vzhodu (Sunrise Mass) je na filmsko glasbo spominjajoče delo, s katerim je želel avtor prenesti mašo, kot nekaj neokrnjenega in zavitega v meglice, v nekaj zemeljskega, dramatičnega, čustvenega, trdnega in toplega hkrati. Delo poslušalca ne pusti hladnega, večkrat pa mu tudi pošlje mravljince (pa ne tiste srhljive) po hrbtu. Tudi med tokratno izvedbo je veliko poslušalcev, na več mestih zaprlo oči in se predalo toku glasbe, ki jo je mojstrsko oddirigiral Žiga Kert, izvedlo pa skupaj skoraj šestdeset izvajalcev.

Glasbeno društvo Crescendo nas torej vedno znova preseneča in napolnjuje z radostmi različnih ritmov. Naslednji, ki prihajajo na njihov program so afriški, konec februarja v Cerklje.