Zvoki Keltske zemlje

V Glasbenem društvu Crescendo smo si letošnji začetek junija obarvali v škotske, irske in keltske barve. Z omenjenimi deželami smo se podali na potovanje po Zvokih Keltske zemlje, ki smo jih ustvarjali za, do zadnjega sedeža zaseden, atrij škofjeloškega gradu.

Po lanskoletnem izjemno uspešnem gala koncertu na škofjeloškem gradu, ko ste lahko poslušali zgodbe različnih muzikalov, smo se v društvu letos odločili koncert ponoviti in ga narediti še boljšega, še lepšega in še bolj odmevnega. Moramo reči, da nam je to v veliki meri uspelo, saj je čez šesto poslušalcev dobilo celosten vpogled v kulture, ki jih ne poznamo najbolje. Slišali smo vse, od domovinske duše v karirastih vzorcih Škotske in zelenega potopa v kozarce viskija z Irsko, do umirjenih druidskih ritmov Keltov.

Tudi tokrat na odru nismo ustvarjali čisto sami, saj so se nam poleg že znanih solistov (Laure Kmetič, Tajde Jovanovič, Tanje Klančnik in Lenarta Sušnika), letos pridružili tudi Janez Jocif na tradicionalnih škotskih dudah in člani kranjske zasedbe Beer Belly, ki so v koncert vnesli, poleg odlične glasbe, nekaj gorenjsko-irskega humorja.

Ni pa bila samo glasba tista, ki je poslušalce odnesla na sever Evrope. Enako kot za glasbo, smo poskrbeli tudi za izgled. Oder okrašen z bršljanom in keltskimi runami, orkester z zelenimi irskimi dodatki, zbor pa…dekleta v dolgih belih oblekah z vencem bršljana na glavi, fantje s karo lento čez ramo in navsezadnje solist Lenart Sušnik in povezovalec programa Gašper Murn v tradicionalnem škotskem kiltu.

Poslušalci so tako dobili celosten vpogled na kulture, ki jim je skupen keltski duh. Zvoki keltske zemlje so jih z nasmehi na obrazih in polne različnih pozitivnih občutij poslale v junijsko noč, ki jo bomo v glasbenem društvu Crescendo zagotovo še kdaj ponovili.