Crescendovci na pevskem tekmovanju v Latviji

Mešani pevski zbor Crescendo je v svoji kratki zgodovini 18. septembra 2017, drugič odpotoval na pot v daljne dežele. Tokrat je pot pevce vabila najprej v Varšavo na Poljskem, kjer so priredili nepozaben koncert za tamkajšnjo publiko. Pot so nato nadaljevali na sever proti baltskim deželam, natančneje v Latvijo. Prvi dan so preživeli v Rigi, si ogledali njene znamenitosti, se sprostili ob prelepem sončnem vremenu in pokusili nekaj tradicionalnih latvijskih dobrot. Tistega dne zvečer pa jih je pot vodila v Jurmalo, kjer se je v prihajajočih dneh obetalo 2. mednarodno Grand Prix  tekmovanje ob Baltskem morju. Na pričujoče tekmovanje se je, med številnimi kvalitetnimi zbori, uspelo uvrstiti tudi Mešanemu pevskemu zboru Crescendo. Na tem mestu naj povemo, da je bila za zbor že sama uvrstitev med 12 najboljših evropskih zborov, po dobrih dveh letih delovanja in s komaj 25-letnim dirigentom Žigo Kertom, nepojmljiva pohvala.

 

Celotno tekmovanje se je začelo z otvoritvenim koncertom v petek zvečer, kjer so se pevci predstavili z eno ali dvema skladbama, priporočljivo iz domačih logov. Naš zbor je publiki v tem večeru postregel s skladbama Nocoj je ena lüštna noč in Gloriosa dicta sunt.

Sobota pa je bila dan D, oziroma, tisti glavni tekmovalni dan. Na prvem delu tekmovanja, kjer so se zbori predstavljali z obveznim programom, ki so ga pri Crescendu sestavljale obvezna skladba, Lux Aeterna latvijskega skladatelja Eriksa Ešenvaldsa, Mendelsohnova romantična skladba Auf dem See, enoglasna skladba Čakaj, čakaj sonce, in skladba napisana po letu 2000, poljskega skladatelja Wawruka, Ceciliada. Pevci so dali vse od sebe in se na prvem delu tekmovanja odlično odrezali. Popoldne istega dne je sledil še del v katerega je lahko dirigent določil skladbe po lastni želji (free programme). Žiga Kert je v ta del vključil renesančno skladbo Victorie, O quam gloriosum, skladbo slovenskega skladatelja Lojzeta Lebiča, Vem, da je zopet pomlad in Hoganovo gospel skladbo I can tell the World. Tudi ta del tekmovanja so pevci speljali suvereno.

Na žalost se zboru ni uspelo uvrstiti v Grand prix prihodnji dan, kamor se uvrsti pet najboljših zborov tekmovanja, a to jih ni razočaralo. Ravno nasprotno, se je sobotna noč razživela ob dobri slovenski glasbi in sodobnem plesu. Nedeljski rezultati pa ravno tako niso prinesli večjega razočaranja. Zbor je osvojil osmo mesto s 87,08 točkami, kar je lep uspeh za tako mlad in za enkrat še neizkušen zbor. Da boste vedeli kako kvalitetno je bilo tekmovanje, naj povemo še, da je najslabši zbor osvojil 78,50 točk, najboljši pa dobrih 95,33. Na vrhu se je sicer znašel zbor iz Irske, Dublin voices, ki so imeli tudi v Grand prixu kvaliteten, zahteven in presunljiv program, takoj za njimi pa so se znašla dekleta iz Dekliškega pevskega zbora koprske glasbene šole.

Kdaj bo naslednje tekmovanje, še ne vemo, zagotovo pa vas lahko že sedaj vabimo da spremljate našo spletno stran in facebookov profil, kjer vas bomo povabili na božično-novoletni koncert v decembru.